lennox
Decyzja zapadła, będzie bokser... I co dalej? Jak wybrać hodowlę, jakich rodziców? Jak prześledzić historię zdrowotną rodziców, by zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób u szczenięcia?
antisana
Ja dodatkowo przed sprzedażą szczeniąt wykonuje badanie serca i USG jamy brzusznej, plus ogólne badanie weterynaryjne. Tak jak napisano wyżej, hodowca nie może zagwarantować, że sprzedane przez niego szczenię będzie w 100% zdrowe pomimo dołożenia wszelkich starań. To że rodzice są wolni od chorób również nie oznacza, że szczenię będzie zdrowe. Każdy kto decyduje się na psa powinien wiedzieć, że to żywa istota, a nie przedmiot na którą można dać gwarancję. Jednak badanie szczeniąt pozwala uniknąć w pewnym stopniu sprzedaży psa z wadą, która może dawać objawy w w starszym wieku, bądź nawet we wcześniejszym okresie życia 🙂
lennox
Cenne uwagi, dziękuję!
Czy istnieje jakieś źródło informacji o krewnych szczeniaka na kilka pokoleń wstecz? Głównie oczywiście pod kątem ich zdrowia.
I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Najczęściej na grafikach z zapowiedziami miotu widnieją skróty, których laik nie zna. Czy byłby ktoś tak miły i rozwiał wątpliwości co oznaczają? Dziękuję 🙂
lennox
Cudownie, dokładnie o taką stronę mi chodziło! Dziękuję:)
Zastanawiam się jeszcze jakie informacje mogą ułatwić potencjalnym rozważającym zakup szczeniaka w hodowli vs taniej gdzieś w internecie...