Kamila Kaszubska Według wzorca FCI bokser, u którego powierzchnia białych znaków przekracza 1/3 powierzchni ciała, jest wadliwie umaszczony. Białasy, choć mogą mieć metryki i rodowody, nie dostają szansy, by zmierzyć się w ringach z pobratymcami o barwach usankcjonowanych przez Międzynarodową Federację Kynologiczną, ponieważ nie mogą brać udziału w wystawach. Nie mogą także być rozmnażane w majestacie zasad Związku Kynologicznego w Polsce. Dawniej powszechną praktyką było usypianie psiaków o niepożądanym kolorze. Dziś wielu hodowców pozostawia białasy przy życiu, oferując za nie niższą cenę, choć niektórzy wciąż praktykują ich usypianie. Pomimo więc tego, że na świat przychodzi ok. 10 % psów o tym umaszczeniu, należą one do rzadkości. Jednym z mitów dotyczących białych bokserów i zawinionych zapewne z myleniem albinizmu ze skrajną łaciatością jest opinia, że mają one większe problemy zdrowotne i częściej chorują, niż psy tej rasy o innym umaszczeniu. Jednak nie ma takich danych, ani statystyk, które stanowiłyby dowód dla tej tezy. Podobnie jak żółte czy pręgowane boksery, wymagają prawidłowej diety i starannej pielęgnacji. Drugim z mitów psujących opinię białasom jest niczym nie uzasadnione twierdzenie, że bywają złośliwe i agresywne. Teoria ta nie ma potwierdzenia w praktyce. Umaszczenie boksera nie ma żadnego wpływu na jego osobowość. Białe boksery są równie wesołymi, towarzyskimi i kontaktowymi psami, jak ich ciemno umaszczeni pobratymcy. I chociaż nie mogą brać udziału w konkursach piękności, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zdobywały laury w konkursach Obedience. A z pewnością mogą stać się wiernymi, kochającymi przyjaciółmi i towarzyszami wielu przygód na całe swoje życie. Biały bokser do kochania
Krystyna Miałam sporo białasów i okazuje się że są tak samo zdrowe jak pozostałe, kolorowe. Żaden nie okazał się głuchym czy posiadającym inne wady. Są tak samo zdrowe jak kolorowe. Na temat jednej suczki właścicielka twierdzi że jest nie do zdarcia. Ze swoją właścicielką brała udział w kilku szkoleniach i różnych konkursach.Mam kontakt z prawie wszystkimi właścicielami ( piszę prawie bo brakuje kontaktu z dwoma). Wszystkie psiaki mają się dobrze, najmłodsze mają 5 lat.
Kamila Kaszubska Ode mnie z hodowli wszystkie białasy zdrowe silne i długowieczne 😊 Screenshot_20250131_152901_com.android.gallery3d_edit_151543691351354.jpg